Vocea Elevilor

Cum utilizăm jocurile video într-un mod inteligent

Suntem copii si cel mai mult ne place să ne jucăm. PC, smartphone sau consolă, jocurile video reprezintă activitatea de relaxare care ne atrage cel mai mult. De asemenea poate fi și un mijloc de învățare, dezvoltare și îmbunătățire a unor aptitudini, dar dacă nu suntem atenți la timp poate deveni dependență.

În „Cea de-a 11-a revizie a clasificării internaționale a bolilor” elaborată de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2018 găsim introdus sindromul „gaming disorter”. Adicția de jocuri video este definită ca fiind un sindrom clinic, un tipar comportamental caracterizat printr-un control deficitar al timpului acordat jocurilor video, alături de prioritizarea acestei activități în rutina zilnică, în fața unor nevoi de bază, până în punctul în care jocurile video ocupă locul principal în interesele și activitățile zilnice ale unei persoane.

Din cauza pandemiei școala s-a mutat în online, iar noi am devenit mult mai conectați la micul ecran (tableta, laptop, telefon). În acest context vigilența și îndrumarea părinților sunt extrem de importante.

Utilizarea îndelungată a micului ecran, fie in scop educativ, fie pentru relaxare, poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate a copilului. Dintre efectele negative amintim: sedentarism, obezitate, stimularea excesivă a sistemului senzorial, comportament agresiv, dezvoltare socială slabă etc.

Cu toate acestea, studiile realizate de cercetători prezinta si beneficiile jocurilor video. O publicație recentă în jurnalul „Cognitive Development” analizează modul în care jocurile video pot fi utilizate în educație, pentru învățare. Cel mai folosit joc este Minecraft care antrenează capacitatea de colaborare, de învățare și de gândire critică. Conform studiului publicat în „International Journal Of Game-Based Learning, jocul Minecraft dezvoltă imaginația și creativitatea jucătorilor.

De asemenea există și jocuri care promovează activitatea fizică și sportul. Două exemple de astfel de jocuri sunt „Dance Dance Revolution” și Just Dance; ele permit utilizatorilor să aibă un nivel optim de activitate fizică pentru un stil de viață sănătos. 

În concluzie nu putem spune: „Jocurile video sunt bune!” sau „Jocurile video sunt rele!”  Părinții și profesorii trebuie fie atenți la timpul petrecut în fața ecranului, la sănătatea fizică și comportamentul copilului, pentru a putea regla obiceiurile de joc.

Stănescu Ianis-Alexandru

Comments Off on Cum utilizăm jocurile video într-un mod inteligent